Atelier van Lieshout

Atelier van Lieshout


Atelier Van Lieshout werd in 1995 opgericht door Joep van Lieshout (1963). AVL krijgt internationaal erkenning voor de handgemaakte polyester sculpturen en installaties die het midden houden tussen kunst, architectuur en design. De kunstwerken belichamen ideeën over kunst en de samenleving: van de gebruiks-sculpturen uit de jaren tachtig en de Mobile-homes uit de jaren negentig tot de vrijstaat AVL-Ville (2001) en Slave City (2003-2008) en in 2020 The Pendulum, “the clock will solve all the problems in the world’.

Ook in Cascade, gemaakt ten tijde van de oliecrisis (2009) ligt een maatschappelijk statement vervat, een wat sinister beeld in de uiterlijke vorm van een monument, waarin Van Lieshout’s beeldtaal, het ‘slapstick’-achtige, niet ontbreekt. Het beeld roept associaties op met de economische crisis rond 2009 en blijft springlevend als ‘noodkreet’ over de uitgeputte grondstofvoorraden, de grote zorg om de aarde en de consumptiemaatschappij.

Zie ook atelier van lieshout

Atelier Van Lieshout in the Submarine Wharf from ARTtube on Vimeo.

Kort na de onthulling van Cascade – van mei tot september 2010 – was in de Onderzeebootloods in de Rotterdamse haven de tentoonstelling Infernopolis te zien van Atelier van Lieshout.

Kunstwerken

  • Cascade

    Atelier van Lieshout, 2010

    PermanentProgramma