Job Koelewijn

Job Koelewijn


Job Koelewijn (1962) werd in Spakenburg geboren en volgde een schildersopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Met zijn afstudeerproject in 1992 brak hij radicaal met schilderen en zoekt hij sindsdien naar andere manieren om zichzelf uit te drukken.

Koelewijn gebruikt vaak geurrijke en vluchtige materialen. Zo besmeerde hij in 1995 de deur van tentoonstellingsruimte De Appel in Amsterdam met inhalatiezalf. De scherpe geur maakte iedereen die de ruimte binnenkwam bewust van zijn ademhaling.

Vaak verwerkt hij in zijn werk tekst of po√ęzie. In 1996 bedekte hij de vloer van een zaal in het Stedelijk Museum van Amsterdam met groene isolatieplaten. Hierop schreef een performer met een deodorantroller gedichten. Deze bleven een paar minuten leesbaar en verdwenen daarna.

Koelewijn werkt met fotografie, film en video. Op zijn foto getiteld A Balancing Act zien we hem op straat in New York – waar hij enkele jaren heeft gewoond – met in lagen op elkaar gestapelde glazen balanceren tussen de hoogbouw. Hij maakt in die foto voelbaar hoe je, als kunstenaar en als mens, het leven kan ervaren. Het beeld heeft een persoonlijke lading, maar is tegelijkertijd herkenbaar voor iedereen.

Artist Talk Job Koelewijn (4 min ENG)
TEDxTaipei Job Koelewijn (17 min ENG)

Kunstwerken