LICHTWERK VAN ADRIEN LUCCA VOOR METROSTATION MAASHAVEN

Sculpture International Rotterdam werkt samen met de RET en Galerie Rib aan de komst van een nieuw licht-kunstwerk naar metrostation Maashaven. De Franse kunstenaar Adrien Lucca (Parijs, 1983) maakte een ontwerp voor een licht-kunstwerk voor de hal van het metrostation.

In zijn werk houdt Lucca zich intensief bezig met de werking van kleur en licht. Vooral (de werking van) wit licht is een terugkerend thema in zijn werk. Het thema is te zien in de tekeningen die hij maakte tussen 2011–14, waar hij begon met het gebruik van kleurwetenschap, pigmenten en ‘daglicht’ voor zijn kunstwerken, en is ook leidend in de installatie Microkosmos (2017–18) die onlangs te zien was in Brussel. Lucca ontwikkelde een specifiek wit licht, dat ontdaan is van verschillende kleurfrequenties, en daardoor de kleur verandert van de objecten die verlicht worden. Hij genereert hiermee een vervreemdend kleurenblind-soortig effect. Het werk dat Lucca voor Metrostation Maashaven ontwikkelde maakt gebruik van ditzelfde fenomeen van wit licht dat de voorbijgangers onopvallend transformeert van kleur zolang zij in dit licht lopen.

Eerder dit jaar was zijn werk te zien in de tentoonstelling Mémoire #2 White light researches/white light demons/white light demos in RIB. Een recent werk van Lucca in de publieke ruimte is Soleil de Minuit, dat hij in 2017 realiseerde in Montreal.

Lees hier meer over de plannen van Sculpture International Rotterdam in Rotterdam-Zuid.

Publicatiedatum: 10/09/2018