Mark Manders’ werk in Venetië nadert voltooiing

Room with Broken Sentence nadert voltooiing!

Beeldend kunstenaar Mark Manders en curator Lorenzo Benedetti leggen de laatste hand aan de presentatie Room with Broken Sentence, de Nederlandse inzending voor de 55ste Biënnale van Venetië.

Een van de nieuwe werken is een monumentaal beeld van 4 meter hoog. Bij de presentatie verschijnt een gelijknamige catalogus, met bijdragen van 40 internationale auteurs, van Nancy Spector tot Saskia Bos. Ieder van hen geeft een persoonlijke blik op het werk van Manders.

Deze editie is extra bijzonder omdat er sprake is van een dubbel jubileum: het is 100 jaar geleden dat Nederland zich voor het eerst presenteerde in een eigen tentoonstellingsruimte op de Biënnale – eerst in een paviljoen dat aanvankelijk voor Zweden werd gebouwd – en 60 jaar geleden in het speciaal door Gerrit Rietveld ontworpen paviljoen.

De keuze voor Mark Manders plaatst hem in directe relatie tot de indrukwekkende architectuur van de Nederlandse architect Gerrit Rietveld. Het resultaat is een dialoog tussen twee Nederlanders: een architect van het Modernisme en een hedendaags kunstenaar die de mysterieuze dimensie van onze tijd wil ontcijferen om daarnaast een geheel eigen autonome wereld te creëren.

Room with Broken Sentence bevat elementen uit Manders eerdere werk alsmede nieuwe ontwikkelingen in het oeuvre van de kunstenaar. De speciaal voor het Rietveld paviljoen ontwikkelde grotere installaties tonen significante nieuwe aspecten van het formele en conceptuele vocabulaire van de kunstenaar. Manders gebruik van materiaal, waarbij niets is wat het lijkt – epoxy ziet eruit als klei, klei wordt brons en brons lijkt hout – versterkt zijn raadselachtige verbeelding. De Nederlandse inzending is een solotentoonstelling van een van Nederlands meest belangrijke hedendaagse kunstenaars.

Manders begon zijn carrière in 1986 met een werk getiteld Zelfportret als gebouw; een plattegrond van een gebouw gerealiseerd uit potloden, pennen en ander schrijfmateriaal. Zijn werk heeft zich vervolgens ontwikkeld als een verkenning van dit imaginaire gebouw. Manders had recent solotentoonstellingen in The Renaissance Society en het Art Institute Chicago, Berkeley Art Museum, het Irish Museum of Modern Art in Dublin, Carillo Gil Museum of Art in Mexico City, en Musée Carré d’Art in Nîmes. Zijn eerste reizende tentoonstelling in de Verenigde Staten begon in 2010 in het Hammer Museum in Los Angeles en reisde door naar het Aspen Museum of Art, the Walker Art Center in Minneapolis en het Dallas Museum of Art.

Lorenzo Benedetti, sinds 2008 directeur van SBKM/De Vleeshal in Middelburg, staat als curator internationaal bekend om zijn inspirerende presentaties. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit La Sapienza in Rome en nam deel aan het Curatorial programme van de Appel arts centre in Amsterdam. Hij was curator in Marta Herford en schrijft regelmatig voor tentoonstellingscatalogi en kunsttijdschriften.

Het Mondriaan Fonds is sinds 1996 verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending op de Biënnale van Venetië. Voor de 55ste editie maakte het Mondriaan Fonds voor het eerst gebruik van een open call aan curatoren, die werden opgeroepen om met een beknopt plan te komen passend bij een statelijke manifestatie. De jury bestond uit Hester Alberdingk Thijm (directeur AkzoNobel Art Foundation), Defne Ayas (directeur Witte de With, Rotterdam), Jan Debbaut (freelance curator, eerder directeur Van Abbemuseum, Eindhoven en directeur collecties Tate Museums, Londen) en Rein Wolfs (directeur Bundeskunsthalle, Bonn). Voorzitter zonder stemrecht was Birgit Donker, directeur Mondriaan Fonds.

De publicatie Room with Broken Sentence wordt uitgegeven door Roma Publications. Het Nederlands paviljoen wordt geopend op 29 mei om 11 uur. De Biënnale vindt plaats van 1 juni tot 24 november 2013 www.venicebiennale.nl

bron: Mondriaan Fonds

Werk van Mark Manders – in depot – is onderdeel van de SIR collectie. Lorenzo Benedetti was enkele jaren lid van de SIR adviescommissie.

Meer informatie: www.venicebiennale.nl

Publicatiedatum: 12/05/2013

Kunstwerken