L'Âge d'Or van Gavin Turk

L'Âge d'Or van Gavin Turk

Nieuwe sculptuur in SIR collectie

Op Wereldvluchtelingendag, zondag 20 juni, onthult Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam een nieuw kunstwerk op de kop van de Wilhelminapier. Aan de Maas, pal tegenover het toekomstige Fenix Landverhuizersmuseum komt L’Âge d’Or (2019) van de Britse beeldend kunstenaar Gavin Turk. L’Âge d’Or is een ruim 3,5 meter hoge openstaande deur van beschilderd brons. “Deze meer dan levensgrote deur biedt straks zicht op de Maas en wenkt vervolgens over de Noordzee naar de Atlantische oversteek”, aldus het persbericht van Fenix. Het Landverhuizersmuseum schenkt het kunstwerk in langdurig bruikleen aan de internationale beeldencollectie van de Gemeente Rotterdam en in beheer bij CBK Rotterdam. Het kunstwerk wordt onderdeel van de internationale beeldencollectie Sculpture International Rotterdam.

De Kop van de Wilhelminapier is een passende locatie, vanaf de Rotterdamse kades vertrokken ruim drie miljoen landverhuizers in de 198 en 208 eeuw naar de andere kant van de wereld. Vanuit heel Europa vertrokken zij vanuit Rotterdam en gingen een nieuw leven tegemoet. L’Âge d’Or staat op de gekozen locatie symbool voor hoop, dromen en kansen als een deur die altijd open staat Een deur zonder gebouw maar wel als een symbolische overgang tussen twee imaginaire werelden, een oude en een nieuwe. iedereen is welkom om – na de onthulling op 20 juni – door de deur te stappen en te fantaseren over de toekomst. De nieuwe aanwinst wordt geplaatst in direct gezelschap van de sculptuur Lost Luggage Depot (2001) van Jeff Wall.

Gavin Turk

Met onder andere Tracey Emin en Damien Hirst wordt Gavin Turk (1967) gerekend tot de Young British Artists. Hij verheft het alledaagse tot kunst en speelt met de context van de objecten die hij presenteert Het beeld L’Áge d’Or is verworven op de in oktober 2020 gehouden Frieze Sculpture in Londen.

Kunstwandeling

BKOR en SIR werken aan een nieuwe kunstroute kaart die deze zomer uitkomt. Een wandeling van Centraal Station naar de Wilhelminapier met aandacht voor een bijzondere selectie kunstwerken waaronder de Vlecht van Kalliopi Lemos en L’Ậge d’Or van Gavin Turk, de laatste aanwinsten in de collectie van Sculpture International Rotterdam (SIR).

Publicatiedatum: 20/06/2021

Kunstwerken