Ontwerp Ben Zegers voor de Binnenrotte

2018 | Kunstenaar Ben Zegers heeft een ontwerp gemaakt voor een nieuwe sculptuur op de Binnenrotte. De sculptuur heeft de vorm van twee elegant gedraaide aluminium voeten, die op afstand van elkaar worden geplaatst op de markt. Een voet bij de bibliotheek, de ander dichter naar de Markthal toe. Het wordt een groot en aansprekend kunstwerk. De vraag was met een kunstwerk een verwijzing te maken naar het ontstaan van de stad rond de nu onzichtbare ‘dam’ in de Rotte én naar de aloude functie van de plek als marktplaats en publieke ruimte. Het kunstwerk vormt daarmee de afsluiting van deze nieuwe publieke ruimte en markt.

In 1993, 25 jaar geleden, werd door Jan van den Noort van comité Binnenrotte het idee opgeworpen voor een monument voor het ontstaan van de stad. Datzelfde jaar diende het comité Rotte-Dam een burgerinitiatief in waarmee het comité zich inzette voor een grotere herkenbaarheid van de dam in de Rotte als plek waar Rotterdam is ontstaan. Het college nam het voorstel van de gemeenteraad over om die plek aan te duiden door middel van een kunstwerk. In 2007 werd deze opdracht opnieuw geformuleerd en aan Sculpture International Rotterdam en Stadsontwikkeling gegeven. Door beide partijen werd geld beschikbaar gesteld voor een kunstwerk als onderdeel van de herinrichting van de Binnenrotte.  Een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van Sculpture International Rotterdam, Comité Rotte-Dam en een afgevaardigde van Stadsontwikkeling begonnen aan een lang proces. Hun onderzoek en discussie concentreerden zich op de keuze voor een gedenkteken of een kunstwerk, en op de locatie. De keuze voor Ben Zegers werd gemaakt in 2015. Eind november worden bewoners van het gebied uitgebreid over het kunstwerk geïnformeerd, in aanwezigheid van de kunstenaar Ben Zegers. Naar verwachting wordt het kunstwerk in de tweede helft van 2019 opgeleverd.

Over de kunstenaar
Ben Zegers (1962, Utrecht) “verstoort de maat van de dingen”. Zijn beelden zijn in vorm en inhoud zo elastisch, dat ze voor het oog en het brein onophoudelijk van identiteit veranderen. Zo spelen zij een voortdurend spel met de verwachtingen en de fysieke aanwezigheid van de kijker. Zegers vestigde zich in 1988 in Rotterdam. Museum Boijmans Van Beuningen wijdde in 1993 een solotentoonstelling aan de kunstenaar. In 1994 ontving Zegers de Charlotte Köhlerprijs van het Prins Bernhard Fonds. Zegers’ werken zijn te zien op verschillende plekken onder andere in Rotterdam, zoals de Raamvertellingen (2009) in de Pendrechtse Melissantstraat en het monument Vaart Vrij!’ voor vakbondsman Edo Fimmen op Katendrecht. Zijn werk bevindt zich ook in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, Haags Gemeentemuseum en de Caldic Collectie. Zegers is lid van het College van Bestuur van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en directeur onderwijs van de Rietveld Academie. Zegers woont in Rotterdam.

Publicatiedatum: 14/11/2018

Kunstwerken