Op 25 maart 2008 werd het kunst- en cultuurprogramma van Pact op Zuid gepresenteerd, dat later opging in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid. SIR werd specifiek gevraagd om Zuidplein onder de loep te nemen. In oktober van 2009 verscheen de publicatie Op Zuid bij NAi Uitgevers, waarin SIR uitvoerig ingaat op de plannen voor deze locatie.
Parels
In opdracht van Pact op Zuid, deelgemeente Charlois en deelgemeente Feijenoord ontwikkelde SIR een plan voor een kunsttraject voor het Zuidplein dat startte in zomer 2009. Het internationaal erfgoed, de kroonjuwelen van de stad die beheerd en ontwikkeld worden door de SIR, zijn vooral in het centrum van de stad te vinden. Door voor het hart van Zuid SIR uit te nodigen om een voorstel te ontwikkelen, gaf de opdrachtgever (gemeente Rotterdam) het ambitieuze niveau aan dat zij op het oog had met deze dynamische, internationale plek.
Vier stadia van herstructurering
In de grootscheepse herstructurering van Zuidplein waren vier stadia te onderscheiden: de voorbereiding (onderzoek en ontwerp door de stedenbouwkundigen), de sloopfase, de bouwfase en het eindbeeld. In die context bestond de uitdaging eruit om een samenhangend geheel van kunstprojecten te initiëren die zouden ingaan op de diverse betekenislagen van het Zuidplein gedurende de vier stadia.
Het was de bedoeling om de kunst niet op afstand te houden maar heel direct te laten functioneren. Met betrekkelijk eenvoudige middelen vanuit de kunst werd in de eerste fase het denken over het Zuidplein en wat het plein zou kunnen worden, op scherp gezet.
Kunstenaars
Fase één leverde een aantal ideeën op van kunstenaars die Zuidplein een gezicht, dynamiek en verbeelding zouden kunnen geven. In de publicatie Op Zuid werden de eerste prille voorstellen gepresenteerd van Ai Weiwei (Beijing), Erik van Lieshout (Rotterdam), Hendrik-Jan Hunneman (Rotterdam) en Ken Lum (Vancouver).