Lorem

Voorlopig laatste kans op Henry Moore

Werp een voorlopig laatste blik op dit meesterwerk en sla het op in uw geheugen want het kunstwerk gaat vier jaar ondergronds.

“Het Bouwcentrum aan het Weena van architect Boks is een van de belangrijkste symbolen en zenuwcentra van niet alleen de Rotterdamse maar ook de Nederlandse wederopbouw. Het vertegenwoordigt een zeldzame experimentele rijkdom voor zo een belangrijk institutioneel gebouw. Ten slotte is het de drager van een zeer groot en uiterst uniek werk van een van de belangrijkste beeldhouwers van het naoorlogse Europa. “ (Uit: ‘Het Bouwcentrum en Wall Relief No. 1’, Crimson, 2011)

De muur van Moore staat niet lang meer op zijn oorspronkelijke plek in het al lang niet meer oorspronkelijke gebouw aan het Weena. Het pand – de drager van Wall Relief No. 1 – wordt binnenkort gesloopt en zal als onderdeel van het masterplan Central District plaatsmaken voor een nieuw bouwwerk; het 80 meter hoge kantoorgebouw First. Het werk van Henry Moore wordt hier in teruggeplaatst.

Diverse partijen onderzochten het afgelopen jaar de betekenis van dit kunstwerk. Mag de Moore als een autonoom kunstwerk elders geplaatst worden? Wordt het een historisch en nostalgisch restant in een gebouw waarin het niet is ingebed en kan het kunstwerk een nieuw leven krijgen?

Lees op Trendbeheer over deze rondleiding

Publicatiedatum: 27/09/2012

Kunstwerken