Z-Files XL: de unieke kunstverzameling van Rotterdam

Z-Files XL: de unieke kunstverzameling van Rotterdam
Zondag 19 juni, 13:30 – 17:30 uur
Locatie: auditorium Het Nieuwe Instituut
Gratis entree, tickets zijn hier te bestellen: Tijdens deze middag kunnen, voor zover er plaats is, passanten binnenlopen bij aanvang van elk onderdeel. Het programma is te lezen bij de entree van Het Nieuwe Instituut.

In samenwerking met Jeroen Boomgaard van het Lectoraat Art & Public Space (LAPS) organiseren Sculpture International Rotterdam (SIR) en BKOR (beide programma’s van CBK Rotterdam) een extra lange editie van de Z-Files, over kunstwerken in het Rotterdamse straatbeeld. Verschillende Rotterdammers met een bijzondere blik op het fenomeen kunst zijn gevraagd te spreken over ‘hun’ kunstwerk in de publieke ruimte.  Op zondag 21 augustus vindt deel twee van deze Z-Files XL plaats: vijf Rotterdamse kunstenaars en vertellers ontwikkelen hiervoor een eigen rondleiding, waarbij de één misschien langs tientallen kunstwerken zal leiden, en de ander wellicht een uur stil zal staan bij één kunstwerk; de ene gids zal lopen, de ander zal per fiets, metro of boot de kunst benaderen.

Programma
Tijdens Z-Files XL vertellen acht Rotterdammers over een kunstwerk naar keuze in Rotterdam: Maziar Afrassiabi (oprichter en directeur van Rib Art Space); Nicky Assmann (kunstenaar); Nathalie Hartjes (directeur MAMA); Raoul de Jong (schrijver); Ernest van der Kwast (schrijver en programmamaker); Ine Lamers (beeldend kunstenaar), Jelle Reumer (paleontoloog en publicist), Sjoerd Westbroek (kunstenaar en educator). Zij hebben elk hun eigen benadering: zo brengt Ernest van der Kwast een ode aan de verwaarloosde ‘Naum Gabo’ bij de Bijenkorf,  spreekt Raoul de Jong over de beroemde bronzen Fikkie op de Oude Binnenweg, spreekt Ine Lamers over de kunst van het falen in het kunstwerk van Job Koelewijn in het water van de Westersingel, en gaat Jelle Reumer in op de fossielstructuren in de kalksteen van de Wotruba en vertelt hij over fossiele zeelelies in de sokkels langs de Westersingel. De middag wordt gepresenteerd door Jeroen Boomgaard (LAPS) en geopend door Guus Beumer (directeur Het Nieuwe Instituut) en Dees Linders (artistiek leider SIR).

De voordrachten van ca. 15 minuten worden afgewisseld met een compilatie van video’s over het plaatsen en verplaatsen, het maken en slopen van kunstwerken in Rotterdam, met beelden van onder meer de triomftocht door de stad van Santa Claus, het transport van de ‘Miereneter’ van Calder naar Düsseldorf, de lessen aan de ‘Sorry’-stadsoproeper door Elmgreen & Dragset en de restauratie van De Appels van Kees Franse.

De unieke kunstverzameling van Rotterdam
De collectie kunst van de stad Rotterdam is niet alleen omvangrijk, maar vooral van ongekend hoge en bijzondere kwaliteit. Het ontstaan van deze Rotterdamse verzameling kunst ligt in de wederopbouwperiode. Van beeldende kunst werd veel gevraagd, kunstwerken moesten universele symbolen leveren die troost en kracht gaven in tijden van wanhoop en een stad in puin. De aanvang van deze eigenzinnige collectie werd gemaakt met drie boegbeelden van de stad: De verwoeste stad van Ossip Zadkine (1953), de titelloze sculptuur van Naum Gabo voor de Bijenkorf (1957), en het baksteenreliëf (Wall Reliëf no 1., 1955) van Henry Moore.

Z-Files, Kunst en de Stad
BKOR en Sculpture International Rotterdam zijn programma’s van CBK Rotterdam. Zij werken intensief samen om de publieke ruimte Rotterdam te versterken en te vernieuwen. Zo organiseren zij regelmatig Z-Files over kunst en de stad waarin kunst, openbare ruimte en de stad aan bod komen door middel van lezingen, presentaties en excursies. Doel van het programma is het onder de aandacht brengen van de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en het belichten van actuele ontwikkelingen in de stad.

Z-Files XL vindt plaats in het kader van CBK Rotterdam Viert Kunst en de Stad, een programma waarmee CBK Rotterdam 75 wederopbouw van de stad viert. Het programma is onderdeel van Rotterdam viert de stad!.

 

Publicatiedatum: 24/05/2016