Cinema

Cinema

Cinema


De SIR Cinema bevond zich in december 2009 en januari 2010 aan de Coolsingel 47, in het hart van Rotterdam, waar in het verleden zeer veel prachtige bioscopen te vinden waren. Deze zijn inmiddels bijna allemaal verdwenen, gesloopt of grondig gerenoveerd voor andere functies van luxueuze winkel tot disco – het prachtige Kriterion bovenop het Groot Handelsgebouw bijvoorbeeld, ontworpen door Maaskant. Voor aanvang en na afloop van de voorstellen en tijdens de pauze werd het scherm opgerold en had het publiek een wijds uitzicht over Rotterdam. Marcel Breuers Cineac aan de Coolsingel, naast de Bijenkorf van Breuer, had een doorlopende vertoning van polygoon-journal en tekenfilms waar je de hele dag in en uit kon lopen. Als straks ook Lantaren/Venster en Cinerama het centrum verruilen voor de Kop van Zuid, blijft er in het centrum maar één bioscoopcomplex over. Het protest is groot en er zijn plannen in de maak voor nieuwe filmzalen in het centrum.

De SIR Cinema en het meerjarenprogramma van SIR benadrukken het belang van culturele locaties en internationale kunstprojecten in het hart van Rotterdam. Te midden van de rumoerige stadsas die de Coolsingel is, bevindt zich nu een bioscoop. De bioscoop brengt gratis kunstenaarsfilms op de stadsboulevard en is tegelijkertijd een publieke plek waar men even kan zitten, kijken, uitrusten zoals men dat vroeger kon in kerken en kapellen midden in stad en dorp.

Januari 2010 | De SIR Cinema draaide tijdens het IFFR 2010 een nieuw programma, samengesteld door Erik van Lieshout.
Korte films van diverse kunstenaars: Erik van Lieshout (Awakening, Keine Kohle kein Holz), Jonathan Horowitz (Apocalypto Now), Guy Ben-Ner (Stealing Beauty) en anderen.

November 2009 | In de maanden november en december 2009 draaide een programma samengesteld door Jos van der Pol (kunstenaar en adviseur van SIR) in samenwerking met SIR, met unieke films van kunstenaars uit verschillende landen die betrekking hebben op de hedendaagse stad, op de invloed van grootscheepse stedelijke herstructurering op bewoners.De volgende films maakten deel uit van dit programma:

Pawel Althamer, Brodno 2000, 1997, 6 minuten
Pia Rönicke, Urban Fiction, 2003, 16 minuten
Pia Rönicke, Outside the Living Room, 2000, 8 minuten
Esra Ersen, Perfect/Growing Older (dis)gracefully, 2006, 22 minuten
Heidrun Holzfeind, Corviale – II Serpentone, 2001, 34 minuten
Manon de Boer, Resonating Surfaces, 2005, 38 minuten
lees meer over deze films

SIR Cinema volgde op het performance-programma When the Lightness of Poetry dat  in de laatste week van september 2009 plaatsvond, eveneens op de Coolsingel. Toes was eveneens de film The Ashes of Pasolini (2009) van Alfredo Jaar te zien lees meer

Meerjarenprogramma Coolsingel-as
De Cinema maakt deel uit van het meerjarenprogramma van SIR voor de Coolsingel voor de jaren 2009 – 2011. Ter voorbereiding op de herstructurering van de Coolsingel door de Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting heeft SIR een programma voor de Coolsingel ontwikkeld met tijdelijke en semi-permanente kunstprojecten. In dit programma wordt de aandacht gevestigd op verleden, heden en vooral de onvoorspelbare toekomst van de Coolsingel. Binnen dit kader wordt een nieuwe generatie kunstwerken voor dit gebied onderzocht, met onder meer projecten van Paola Pivi, Yohei Taneda, Cosima Von Bonin en Atelier van Lieshout.