Don't miss a sec (M. Bonvincini), fotografie Jannes Linders

Don't miss a sec (M. Bonvincini), fotografie Jannes Linders

Big Mind Sky (U. Rondinone), fotografie Tom Pilzecker

Big Mind Sky (U. Rondinone), fotografie Tom Pilzecker

It's Never too Late to Say Sorry, 366 Sorry-rapporten door Wim Konings

It's Never too Late to Say Sorry, 366 Sorry-rapporten door Wim Konings

 

Eerbetoon aan een avenue - 8 jan 9 feb 2014

Eerbetoon aan een avenue - 8 jan 9 feb 2014

When lightness of poetry, Rory's koor

When lightness of poetry, Rory's koor

Cascade (AVL) , fotografie Jannes Linders

Cascade (AVL) , fotografie Jannes Linders

 

 

 

Inleiding

‘De Coolsingel is altijd het onvoorspelbare resultaat geweest van de confrontatie van onplanbare events zoals het bombardement, megalomane stedenbouw en een wildgroei van commerciele architectuur. De Coolsingel, dé centrale ruimte van Rotterdam, maar ook de drager van de belangrijkste herinneringen van de stad en een plek in permanente transformatie, is op dit moment middelpunt van veel ontwerp en beleids- voornemens’ (Wouter Vanstiphout).

Al geruime tijd wordt er een stadsvisie ontwikkeld op de openbare ruimte en de functie van de Coolsingel. Dit biedt kansen voor het publieke domein van de Coolsingel. Sculpture International onderzoekt vanaf 2007 het gebruikspotentieel van een generatie nieuwe kunstwerken voor deze centrale ruimte van Rotterdam, de Coolsingel, met een scherp oog gericht op de potentie van deze ‘Avenue’ als publiek domein. Naast onderzoeksmatige en tijdelijke projecten blijft het oog van SIR ook gericht op het verwerven van (semi-) permanente kunstwerken voor de stad, gebaseerd op de bestaande collectie. SIR nodigde in 2008 twaalf kunstenaars uit een voorstel te leveren voor de Coolsingel-as voor een tijdelijk, semi-permanent of permanent werk. In 2009 ontving SIR diverse voorstellen van de genodigde kunstenaars. Inmiddels zijn er diverse ontwerpen gerealiseerd en zijn daarnaast vele programma’s met tijdelijke werken gepresenteerd.

Klik hier voor het essay Korte geschiedenis van de Coolsingel door Wouter van Stiphout

Klik hier voor het essay Hoe ver is de avenue? van Dirk van Weelden

Klik hier voor de plattegrond Kunstwerken, ornamenten en hun gebouwen op de Coolsingel (2016)

Film door Erik van Lieshout en Jeroen Doorenweerd, 2008

 

Collectie permanente werken voor de Coolsingel

Joep van Lieshouts Cascade en Cosima von Bonin met The Idler’s Playground, Elmgreen en Dragset met It’s Never too late to say Sorry en in februari 2014 de bronzen deurhendel op de Rabobank Blaak 333 van Chris Evans Portrait of a recipient as a Doorhandle, based on the drawings of an anonbyhmus philantropist.

Tijdelijke werken en programma’s Coolsingel

2007
PUBLIEK was de eerste manifestatie van SIR in het onderzoek naar de functies van de kunst en de kunstenaar voor de Coolsingel:  met Monica Bonvicini’s Don’t Miss a Sec, Ugo Rondinone en Germaine Kruip.
Lees meer

2009
Gevolgd in 2009 door When the Lightness of Poetry: Coolsingel 47 huisvestte een kleine bioscoop met een film van Alfredo Jaar en op de trappen van het Stadhuis verwelkomde een koor iedere vroege ochtend de voorbijgangers.
Lees meer

2009-2010
De SIR-cinema op Coolsingel 47 toonde een jaar lang een wisselend programma van kunstenaarsfilms.
Lees meer

2011-2012
GRRR Jamming Squeak, de muziekstudio van Paola Pivi
Lees meer

2013-2014
Eerbetoon aan een Avenue: De tijdelijke metamorfose van De Coolsingel in een openluchtbioscoop met oa: John Smith, Klara Liden, Erik van Lieshout, Mark Lewis, Adrian Paci, Han Hoogerbrugge, Fischli & Weiss, Song Tao en Francis Alys.
Lees meer

2015
Met de tentoonstelling Eerbetoon aan een Avenue 2015 verklaarde SIR opnieuw haar liefde aan de Rotterdamse Coolsingel. Net als in het voorgaande jaar werd de beroemdste avenue van de stad omgetoverd tot een bescheiden openluchtbioscoop.
Lees meer

Lees en luister hier naar Dees Linders, hoofd SIR, die op vrijdag 18 en woensdag 23 september 2009 met Radio Rijnmond sprak over de performances en de plannen voor de Coolsingel lees en luister op de website van RTV Rijnmond.