SIR-zondagtours: De Coolsingel als Monument

De Coolsingel: de (verdwenen) historie van Rotterdam in 1000 meter straat, kunst en ornamenten
Van maart tot en met september biedt Sculpture International Rotterdam op vrijdag namiddagen en zondagmiddagen een rondleiding over de Coolsingel met architectuur-en kunstgids Marly Weemen (vrijdag) of met de stadsomroeper, kunstenaar, postbode Wim Konings (zondag). Konings is de man die al jarenlang wekelijks de zin It is never too late to say sorry’ over de Coolsingel schalt. Centraal in deze wandeling staat deze stadsboulevard van Hofplein tot aan de rivier, een 1000 meter lange avenue vol monumenten, kunstwerken en ornamenten. De avenue geeft een fascinerend beeld van de (verdwenen) historie van Rotterdam waar de vele kunstwerken en ornamenten op de gebouwen, een rode draad vormen. Wederopbouwkunst (met de Gabo en Zadkine als topstukken), architectuur en tientallen ornamenten. De Coolsingel tour toont in 1,5 uur verleden, heden en de immer ongewisse toekomst van deze boulevard. De tour overkoepelt in de verbeelding deze unieke (maar versleten) boulevard tot monument en is onderdeel van Eerbetoon aan een Avenue, het programma van SIR voor de Coolsingel.

Zondag 10 juli, 24 juli, 7 augustus om 15.00 uur met Wim Konings
Start op Weena, bij het werk de Verwoeste Stad van Ossip Zadkine.
Aanmelden: coolsingeltour@gmail.com. Vermeld in de mail de gewenste datum en het aantal personen

Vrijdag 1 juli, 15 juli, 29 juli om 17.15 uur met Marly Weemen
Start op Hofplein/Weena: bij de beelden van Willem de Kooning
Aanmelden: marly@timelessrotterdam.com. Vermeld in de mail de gewenste datum en het aantal personen.
Voor meer informatie of last-minute wijzigingen (bijvoorbeeld bij slecht weer) verwijzen we je graag door naar de facebookpagina van InSpace Rotterdam.

De eigen bijdrage voor de deelnemers is € 5,- per deelnemer, te voldoen contant voor aanvang (graag gepast betalen). Het aantal deelnemers per tour is maximaal 12.

Monsieur Jacques, Oswald, Wenkebach, foto: Jannes Linders
Monsieur Jacques, Oswald, Wenkebach, foto: Jannes Linders

Vrijdag Gabo-dag, SIR’s Gabo Singers op de Coolsingel
Sinds januari 2015 zingen, wind en weder dienende, iedere vrijdagnamiddag van 17.30 – 18.00  de Gabo-Singers  de Naum Gabo toe als lof – en klaagzang. Harpistes, zangers,  trommelaars, trombonisten bezongen tot nu toe Z-T. 1957 van de Russisch-Amerikaanse constructivist. SIR hoopt hiermee door te kunnen gaan tot de Coolsingel en haar beroemdste landmark, de Gabo, gerenoveerd zijn.  Het was destijds een stralend landmark op de stadsboulevard. Nog steeds is het een fascinerende constructie,  maar zodanig verwaarloosd dat ie ten onder gaat in de ruis van fietsen, palen, stickers en verkeer.  Het broodnodige herstel van deze sculptuur, eigendom van IEF Capital,  verdient ons aller aandacht.

afbeelding sir

Publicatiedatum: 01/11/2015

Kunstwerken