Over meisjes, roddel en rumoer: gratis rondleiding langs de meest spraakmakende beelden van Rotterdam

Over meisjes, roddel en rumoer: gratis rondleiding langs de meest spraakmakende beelden van Rotterdam


Sculpture International Rotterdam (SIR) organiseert ook dit voorjaar weer haar maandelijkse gratis rondleidingen langs een groot deel van de beroemde internationale beeldencollectie van Rotterdam. Beeldenkenner Martine Herman maakt de wandelaar wegwijs langs de prachtige beelden die de collectie kent en vertelt daarbij verrassende en prachtige verhalen die u de stad met heel andere ogen laat zien.

Rotterdam is een echte beeldenstad. Sommige beelden staan er al heel lang, zoals het beeld van Erasmus dat de stad al bijna 400 jaar siert. Veel van de beelden en monumenten zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en een vanzelfsprekendheid geworden. Voor menig Rotterdams beeld is er de nodige strijd geleverd om ze geplaatst te krijgen. Veel mensen herinneren zich de krantenberichten nog wel over het politieke debat dat gevoerd werd rondom de Santa Claus. Maar wat veel mensen niet weten is dat ook de plaatsing van Sylvette van Picasso de nodige opschudding veroorzaakte. De krantenkoppen riepen in 1964: “Wij hebben genoeg waardeloze gedrochten in Rotterdam” en een brievenschrijver vond de verantwoordelijke wethouder, Mejuffrouw Zeelenberg, even lelijk als het door Picasso afgebeelde meisje.
 
Vlak bij de Franse Sylvette staat de Rotterdamse Anita. Nu is Anita, met haar oranje vlekken en blauwe kapsel, geen alledaagse verschijning. In de fabriek waar ze gemaakt werd noemden de mannen haar ‘geile Anita’ maar de man in de straat houdt het bij gecrashte ijscokar of gedeformeerde koe.
 
Voor meer verhalen, achtergronden en rumoer rondom de Rotterdamse beeldencollectie kunt u iedere laatste zondag van de maand meelopen met Martine Herman die u langs de mooiste en meest spraakmakende beelden van Rotterdam voert.
 
Naast Santa Claus van Paul McCarthy, Anita van David Bade en Sylvette van Pablo Picasso/Carl Nesjar, gaat de wandeling ook langs Qwertz, de gekleurde beelden van Franz West; Elevazione, de ‘opgetilde’ bronzen boom van Giuseppe Penone; Bloem/Vlam/Hek/IJs, het beeld van Richard Artschwager dat ieder jaargetijde een andere naam heeft; The Longs thin Yellow legs of architecture van Coop Himmelb(l)au en tot slot De Boeg van Frederico Carasso.
 
De rondleidingen vinden plaats op de laatste zondag van de maand. De komende rondleidingen zijn op 24 juni en 26 augustus (in juli slaan we een maandje over).

Start wandeling: Bilderberg Parkhotel, Westersingel 70, 3015 LB Rotterdam
Inloop: vanaf  13:30 uur
Start wandeling: 14:00 uur

Deelname: gratis en alleen na online aanmelding


klik hier om direct naar de aanmeldpagina te gaan