Symposium Erasmusbeeld 400 jaar | 400 jaar Stadscollectie Rotterdam

Symposium Erasmusbeeld 400 jaar | 400 jaar Stadscollectie Rotterdam

Symposium Erasmusbeeld 400 jaar | 400 jaar Stadscollectie Rotterdam


De publicatie Symposium Erasmus Statue 400 Years | 400 Years City Collection Rotterdam is uitgegeven ter gelegenheid van het symposium over 400 jaar Erasmusbeeld en het begin van de collectie kunstwerken in de openbare ruimte, dat plaatsvond op vrijdag 29 april. Het Erasmusbeeld was het eerste publieke standbeeld voor een held van de geest in de Noordelijke Nederlanden en daarmee een noviteit. De bijzondere geschiedenis van het beeld, Erasmus zelf én de kunstcollectie van Rotterdam kwamen tijdens dit symposium uitgebreid aan de orde. Met inspirerende sprekers zoals Ronald van Raak (hoogleraar Erasmus Universiteit), Frits Scholten (conservator Rijksmuseum), Sandra Smets (journalist, kunstcriticus), Siebe Thissen (historicus, filosoof) en Annet Zondervan (directeur CBK Zuidoost).

Het bronzen Erasmusbeeld is in 1622 gemaakt door Hendrick de Keyser in opdracht van het stadsbestuur. De Keyser koos ervoor om de grote humanist niet stilstaand weer te geven maar hem al schrijdend en lezend uit te beelden. En dat terwijl Erasmus wel op een sokkel is verankert en daarmee verheven en onbeweeglijk is. Een ‘lopend’ beeld op een sokkel was destijds uniek, en markeert een bijzonder moment in de kunstgeschiedenis; de beeldhouwer heeft doelbewust de relatie tussen beeld en voetstuk verkend.

Dankzij zijn lange bestaansgeschiedenis valt er nog veel meer te vertellen over dit beeld. Tijdens het bombardement op de binnenstad van Rotterdam in mei 1940 bleef het beeld onbeschadigd terwijl de omgeving veranderde in ruïnes. Daarna werd het beeld begraven in de tuin van Museum Boijmans van Beuningen om het uit handen van de Duitse bezetters te houden. Sinds 1963 staat het Erasmusbeeld op zijn huidige locatie, het Grotekerkplein naast de Laurenskerk en kreeg het beeld een nieuw voetstuk.

De Engelstalige versie van de publicatie is te koop als e-book via Kobo en t/m 31 januari gratis te downloaden als PDF.

Kunstwerken