Honderdste geboortejaar Tajiri

Shakuru, Shinkichi en Tanéa Tajiri in 2001 bij ijzergieterij Geraedts in Baarlo, courtesy Kim Zwarts


Dit voorjaar vieren twee tentoonstellingen het honderdste geboortejaar van Shinkichi Tajiri. ‘The Restless Wanderer’ in het Bonnefanten in Maastricht is een eerbetoon van kleinkinderen Tanéa en Shakuru Tajiri aan hun grootvader. Er zijn tientallen werken te zien uit de series ‘Warriors’, ‘Seeds’, ‘Machines’, en ‘Knot’, aangevuld met niet eerder getoond materiaal uit het familiearchief, anekdotes en werken van bevriende kunstenaars en inspiratiebronnen.
 
‘A Long Homecoming’ in Museum van Bommel van Dam in Venlo presenteert ruim vijftig sculpturen, foto’s, grafieken, tekeningen en films, plus werken van kunstenaarsvrienden die Tajiri regelmatig ontving in zijn Kasteel Scheres in Baarlo, zoals Karel Appel en zijn echtgenote en beeldend kunstenaar Ferdi.
 
In Rotterdam staat een van zijn wereldberoemde knopen sinds 1976 aan de Coolsingel. Hierover zei de kunstenaar: “Ik wil dat mensen zelf betekenis kunnen geven aan mijn kunstwerken. Met mijn ‘knopen’ wil ik een helder statement maken, zorgen voor onmiddellijke communicatie tussen werk en beschouwer. De knoop is een fascinerende vorm van kracht en voor iedereen begrijpelijk. Het maakt niet uit of ik een knoop in Tokio of in de Braziliaanse jungle neerzet.”
 

Kunstwerken

  • De knoop

    Shinkichi Tajiri, 1976

    PermanentProgramma